شبکه سولانا ۷ ساعت از کار افتاد؛ علت چه بود؟

حوالی ساعت ۱:۰۰ بامداد امروز، شبکه سولانا از کار افتاد و برای ۷ ساعت فعالیت این بلاک چین به‌طور کامل متوقف شده بود. اعتبارسنج‌های سولانا به‌تازگی را‌ه‌اندازی مجدد شبکه را با موفقیت به پایان رسانده‌اند و به گفته تیم این شبکه قرار است فعالیت سرویس‌های مبتنی بر سولانا تا ساعاتی دیگر از سر گرفته شود.

به گزارش کوین دسک، بامداد امروز شبکه سولانا برای حدود هفت ساعت از کار افتاد. تیم سولانا دلیل این اتفاق را درگیرشدن شبکه مبتنی بر اثبات سهام این ارز دیجیتال با «مقدار بسیار زیادی داده» و تراکنش توصیف کرده است که اعتبارسنج‌های شبکه را از وضعیت اجماع خارج کرده و باعث توقف روند تولید بلاک‌های جدید در شبکه شده است.

ربات‌های نرم‌افزاری‌ای که منشأ این حمله بوده‌اند از کَندی مَشین (Candy Machine)، ابزار ساخت توکن‌های غیرمثلی (NFT) در سولانا، سؤاستفاده کرده و ترافیک سنگینی را وارد شبکه این ارز دیجیتال کرده‌اند. بزرگی این حمله برابر با ورود ۴ میلیون تراکنش و بیش از ۱۰۰ گیگابایت داده در هر ثانیه بوده است که به گفته بنیاد سولانا در نوع خود یک رکورد محسوب می‌شود.

به دلایلی که هنوز مشخص نیست، این تراکم باعث خروج اعتبارسنج‌های شبکه از وضعیت اجماع شد و به‌دنبال آن فرایند تولید بلاک‌های جدید و فعالیت شبکه بین ساعت ۱:۰۰ تا ۷:۳۰ (به وقت تهران) امروز متوقف شد. اعتبارسنج‌های سولانا در ادامه زود دست به کار شدند و پس از برقراری ارتباط از طریق کانال دیسکورد (Discord) سولانا و با کمک فایل راهنمایی که یکی از اعتبارسنج‌ها منتشر کرده بود، خوشه شبکه (Cluster) را در بلاک شماره «۱۳۱۹۷۳۹۷۰» مجدداً راه‌اندازی کردند.

آنتونی یاکوونکو (Anatoly Yakovenko)، هم‌بنیان‌گذار سولانا که گفته است در جریان از کار افتادن شبکه این ارز دیجیتال درگیر سفر بوده، از اعتبارسنج‌های سولانا به خاطر پیش‌قدم‌شدن در راه‌اندازی مجدد شبکه اصلی تمجید کرده است. در مقابل اما، کاربران توییتر به خاطر ناپدیدشدن یاکوونکو در جریان این اتفاق او را به باد انتقاد گرفتند.

برخلاف سپتامبر (شهریور) سال گذشته که در آن شبکه سولانا برای ۱۷ ساعت از دسترس خارج شده بود، راه‌اندازی مجدد امروز شبکه سولانا با استفاده از کدهای جدید و بهبودیافته انجام نشد و اعتبارسنج‌ها تنها از همان نقطه‌ای که شبکه از کار افتاده بود، فعالیت خود را از سر گرفتند.

در جریان آماده‌سازی شبکه برای راه‌اندازی مجدد، برخی از اعتبارسنج‌ها ابتدا به این فکر افتادند که با استفاده از یک کد جدید تراکنش‌های مرتبط با ابزار ساخت NFTهای کندی مشین را موقتاً مسدود کنند. پس از ارائه این پیشنهاد بحثی در دیسکورد شکل گرفت مبنی بر اینکه آیا این حرکت اقدام به سانسور در بلاک چین محسوب می‌شود یا خیر. برای اینکه کد جدید در شبکه فعال می‌شد، باید دوسوم از اعتبارسنج‌های سولانا با آن موافقت می‌کردند و از آنجایی که استقبال از این طرح بسیار کم بود، مسدودسازی تراکنش‌های کندی مشین نیز در نهایت عملی نشد.

در ادامه دیگر اعضای اکوسیستم سولانا نیز برای کم به حل این مشکل دست به کار شدند. پلتفرم متاپلکس (Metaplex) که زیرساخت‌های لازم برای توسعه NFTها در شبکه سولانا را فراهم می‌کند و فعالیت آن با کندی مشین گره خورده است، ساعتی قبل اعلام کرد که به‌زودی از حساب‌هایی که سعی می‌کنند تراکنش‌های نامعتبر ایجاد کنند، جریمه‌ای معادل ۰.۰۱ سولانا دریافت خواهد کرد تا از این طریق به کاهش ترافیک واردشده به پروژه‌های فعال در حوزه NFT کمک کند.

دیگر سرویس‌های اکوسیستم سولانا نظیر کیف پول فانتوم (Phantom) و صرافی غیرمتمرکز مانگو مارکتز (Mango Markets) هم تلاش کردند تا با عواقب این قطعی هفت‌ساعته مقابله کنند و این در حالی بود که نودهای «RPC» شبکه مجدداً فعال شده بودند.

از کار افتادن شبکه سولانا قیمت این ارز دیجیتال را هم برای ساعاتی با کاهش مواجه کرد و در پایین‌ترین سطح ۲۴ ساعت گذشته به ۸۱.۱۸ دلار رساند. سقوط به این سطح ۳ ساعت بعد از قطعی شبکه و پیش از بازیابی قیمت تا ۸۹ دلار اتفاق افتاد.

یکی از اعضای بنیاد سولانا گفته است توسعه‌دهندگان شبکه هنوز متوجه نشده‌اند که دلیل بروز این مشکل چه بوده است و چگونه این حمله رباتی (Bot Attack) بر سیستم‌های محافظ اجماع در شبکه غلبه کرده است.